Yaşlanan Türkiye’de ilaç krizi kapıda: Dışa bağımlılık tehlike saçıyor

Türkiye’nin Nüfusu Yaşlanıyor ve İlaç Erişimi Zorlaşıyor

Türkiye’nin nüfusu giderek yaşlanıyor. Ülkemizde yerli ilaç molekülü geliştirilmediği için, özellikle yaşlılıkla ilişkili kronik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve onkoloji alanındaki ilaçlara olan talep artacak. Ancak fiyat artışları ve ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle hastaların hayati ilaçlara erişimi zorlaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Etkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Ulusal Sağlık Enstitüleri, araştırma hibelerini sonlandırmaya başladı. Gıda ve İlaç Kurumu’nda (FDA) küçülmeye gidildi.

Dünyada 2 Trilyon Dolarlık Bir İlaç Sektörü

Nefes Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’nin de benzer adımlardan etkilenmesi bekleniyor. Dünya genelinde 2 trilyon dolarlık bir ilaç sektörü bulunuyor. Bu sektörde kullanılan moleküllerin çoğu ABD ve diğer ülkelerde üretiliyor. Boston merkezli Appleton Partners’dan Yaşam ve Sağlık Bilimleri Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Türkiye’nin dışa bağımlı kaldığı sürece olumsuz gelişmeler ve pandemilerden etkileneceğini belirtti.

‘İlaç Fiyatları Her Yıl Artacak’

Kalafat’a göre, Türkiye yıllık ilaç ithalatından kaynaklı 6 milyar dolarlık cari açık veriyor ve bu miktar her yıl artıyor. İlaç fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle emekli maaşı alan bir kişinin ilaçlara ulaşması zorlaşıyor. Türkiye’nin ilaç sektörüne daha fazla eğilmesi gerektiğini vurgulayan Kalafat, ülkenin kendi ilaç molekülünü geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin Kendi İlaç Molekülü Olacak”

Dr. Kemal Oğuz Kalafat, Appleton Partners olarak Türkiye’de kalp stentlerine alternatif bir ilaç geliştirmek istediklerini ve bu doğrultuda ilaç şirketleriyle görüştüklerini açıkladı. Kalafat, Türkiye’nin kendi ilaç molekülünü geliştirme hedefine destek olmak için çalıştıklarını belirtti.

Related Posts

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Türkiye’de bir ilk olmuşlardı! İflasın eşiğindeki şirketin konkordato süreci resmen sona erdi

Türkiye’de borsada payları bulunup konkordato ilan eden ilk şirket olan Mega Polietilen’in konkordato sürecinin sona erdiği bildirildi.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Asgari ücrette tarihi artış kararı

Almanya’da saatlik asgari ücret şu anda 12,82 euro seviyesinde bulunuyor. Yapılan kararla, bu ücret gelecek yıldan başlayarak iki aşamada artırılacak ve 2027 yılı itibarıyla 14,60 euro’ya yükseltilecek. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi …

Financial Times’tan çarpıcı analiz: Türkiye ekonomisi ve siyasi gerilim Erdoğan’ı zorluyor

Financial Times, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların siyasi gerilimle daha da derinleştiğini vurguladı. Yatırımcıların güven kaybı yaşadığına dikkat çekilen analizde, ekonomi yönetiminde olası değişikliklerin piyasaları etkileyebileceği belirtildi.