Nasha Montgomery: Ton Balığı Tüketiminin Cıva Zehirlenmesiyle Sonuçları!
Alabama eyaletinde yaşayan 29 yaşındaki ofis çalışanı Nasha Montgomery, sağlıklı beslenme amacıyla başladığı ton balığı tüketiminin ardından cıva zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Haftada altı kutuya kadar konserve ton balığı tükettiğini belirten Montgomery, yaşadığı sağlık sorunlarının ardından ton balığı tüketimi merak konusu oldu.
2021 yılının sonlarına doğru yüksek proteinli beslenme hedefiyle ton balıklı salataları diyetine ekleyen genç kadın, zamanla kas krampları, ellerde karıncalanma ve ağızda metalik tat gibi şikayetler yaşamaya başladı.
İlk etapta bu belirtileri strese bağlayan Montgomery, yapılan kan testlerinin normal çıkması üzerine durumunu ciddiye almadı. Ancak şikayetleri geçmeyince yeniden sağlık kontrolünden geçen Montgomery’nin vücudunda yüksek oranda cıva tespit edildi.
Doktorların kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısının ardından ton balığını tamamen hayatından çıkaran Montgomery, yaklaşık altı ila sekiz ay süren bir arınma sürecinin sağlığının düzeldiğini belirtti.
UZMANLARDAN KRİTİK UYARI
Beslenme uzmanları, ton balığı gibi büyük deniz canlılarının, denizlerdeki cıva birikimi nedeniyle yüksek düzeyde toksik metal içerebildiğine dikkat çekiyor.
Özellikle orkinos gibi türlerin daha fazla cıva taşıyabileceği, bu nedenle haftada iki kutudan fazla tüketimin sağlık açısından risk oluşturabileceği vurgulanıyor. Hamile kadınlar ve çocuk sahibi olmak isteyen bireyler için bu riskin daha da yüksek olduğu belirtiliyor.