Milyarderler O Ülkeden Arkalarına Bakmadan Kaçıyor!

Posted by

İngiltere yasaları, “kendi vatanında ikamet etmeyen kişi” (non-domicile) olarak tanımlanan ve vergi beyannamesinde bunu bildiren kişilere yurtdışında elde ettikleri gelirlerden 15 yıla kadar vergi muafiyeti sağlıyordu.

Oksijen’den Elçin Poyrazlar’ın haberine göre İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, bütçe sunumunda açıkladığı değişikliğe göre Nisan 2025’ten itibaren İngiltere’ye taşınan kişilere ilk dört yıl, yurtdışındaki gelirlerinden vergi muafiyeti verilmesi ancak bu sürenin sonunda yerel vergi kanunlarına tabi olmaları öngörülüyor.

Halihazırda non-dom statüsüne sahip kişilere ise yabancı ülkelerdeki varlıklarını İngiltere’ye getirmeleri için iki yıllık bir geçiş dönemi kolaylığı sağlanacak.

Bu sistem, ülkeye yetenek, istihdam ve yatırım gelmesini kolaylaştırdığı savunuluyor. Bazıları ise non-dom statüsünün kaldırılmasıyla İngiltere’nin “cazibe merkezi” olma özelliğini yitireceği kanısında.

İSVİÇRE, İTALYA, DUBAİ…

Muhafazakar Parti’nin hem de İşçi Partisi’nin bu değişikliği yürürlüğe koyma iradesi de rol oynuyor.
Yabancı yatırımcılar, İtalya, İsviçre, Malta ve Dubai gibi vergi kolaylıkları sağlayan ülkelere yönelebilir.

Non-dom statüsü, yabancıları en çok düşündüren konuların başında yüzde 40 oranındaki veraset intikal vergisi geliyor.

Rishi Sunak – Akshata Murty

Konunun siyasi tarafına da dikkat çekenler var. Başbakan Rishi Sunak’ın Hindistan vatandaşı eşi Akshata Murty’nin yurtdışı gelirlerinden İngiltere’de vergi ödememesi nedeniyle siyasi bir düzeye taşındı.
Murty, yasaları çiğnemediği ancak yine de İngiltere’de de vergi ödeyeceğini açıklamıştı.

İngiltere’de 4 Temmuz seçimleri öncesinde siyasiler arasındaki kıran kırana vergi savaşları, yabancı ya da yerli, pek çok kesimi acı ilaca mecbur bırakacağa benziyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir