Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminin ortasında sıcak hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, bu dönemde kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava vücudu serinletmek için terlemeyi artırırken, su ve mineral kaybı da artıyor. Bu durum kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak hava damar genişlemesine sebep olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve ritim bozukluklarına neden olabiliyor.

Bebekler ve Yaşlılar Daha Fazla Risk Altında

Bebekler, çocuklar ve yaşlılar sıcak hava dalgasında daha fazla risk altında yer alıyor. Bu gruplar genellikle su tüketimini yetersiz olduğu için vücutlarının sıcağa uyum sağlaması daha zor olabiliyor. Diğer risk grupları arasında ise spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları bulunuyor. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklardan dolayı idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin ise yaz aylarında doz ayarlaması gerekebilir.

Yapılan Yanlışlar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcak havalarda hızla tüketilen buz gibi içecekler vücut için zararlı olabilir. Çok soğuk içecekler boğazdaki mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca, alkol tüketimi de su kaybını artırarak güneş çarpması riskini yükseltebilir. Şekerli içecekler, çay ve kahve tüketiminin de su kaybını artırdığı bilinmeli ve bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Soğuk Suya Dikkat!

Sıcaktan bunalan birçok kişi serinlemek için soğuk suya yönelmek isteyebilir. Ancak, özellikle kalp sağlığı açısından ani sıcak-soğuk geçişlerden kaçınılmalıdır. Vücuttaki ani ısı değişiklikleri kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bunun yerine serin tutan ama terletmeyen giysiler tercih edilmeli, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve spor sonrası klimalı ortamlardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Her lokma mezara bir adım daha yaklaştırıyor: Ağzınıza bile değdirmeyin!

Her gün “pratik” diye yediğimiz o atıştırmalıklar, sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir. Uzmanlar uyarıyor: Yalnızca %10 artış bile erken ölüm riskini yükseltiyor. Üstelik bu sadece bir araştırmanın değil, binlerce kişiyi kapsayan dev bir analiz sonucunun uyarısı…

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.