İstanbul’da geçen yıl çiftçilere dağıtılan tohumların yüzde 80’i yerli üretim

İstanbul’un Tarım Potansiyeli ve Hedefleri

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, yaptığı açıklamalarda İstanbul’un sadece dünya çapında bir metropol kent olmakla kalmadığını, aynı zamanda tarım açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Parıldar, İstanbul’da toplam 869 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu ve bunun 746 bin dekarlık kısmının aktif tarım yapılan alanlardan oluştuğunu belirtti. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı liderliğinde yapılan Tarım Üretim Planlaması sayesinde su ürünleri ve hayvancılıkta 1 Ocak 2024, bitkisel üretimde ise eylül ayı itibarıyla devrim niteliğinde bir döneme girildiğini dile getirdi.

İstanbul’un şanslı olduğunu belirten Parıldar, şu anda işlenen tarım arazisinin %90’ının planlı olduğunu ve plana göre üretim yapan çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinden daha fazla faydalandığını ifade etti. Özellikle suyun planlamada merkezi bir rol oynadığını ve planlı üretimin suya göre yapıldığını vurgulayan Parıldar, hedeflerinin planlı üretim oranını %100’e çıkarmak olduğunu belirtti.

İstanbul’da tarım yapılan arazilerin %90’ında ayçiçeği, kanola, buğday ve arpa üretimi yapıldığını söyleyen Parıldar, geçen yıl çiftçilere mazot, gübre, yağlı tohumlu bitkiler ve buğday fark desteği ödemeleri yaptıklarını dile getirdi.

İstanbul’un Tarımsal Potansiyeli ve Projeler

Suat Parıldar, İstanbul’da tarım potansiyelinin yüksek olduğu Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Şile, Beykoz ve Büyükçekmece gibi ilçelerde çiftçilere 1 milyon 400 bin fide dağıttıklarını ve yerli tohumlara öncelik verdiklerini belirtti. Özellikle Şile ilçesinde aromatik bitkilerin yetiştirilmesine önem verdiklerini ve keten üretiminde Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti.

İstanbul’da 80 binden fazla büyükbaş, 170 binden fazla küçükbaş hayvanın bulunduğunu söyleyen Parıldar, aynı zamanda ilin balıkçılık ve su ürünleri açısından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İstanbul’un balıkçılıkta çok değerli bir konumda bulunduğunu vurgulayan Parıldar, hayvancılık açısından da İstanbul’un kaliteli ve katma değerli üretimde birinci sırada yer aldığını iddia etti.

İstanbul’da 134 bine yakın gıda işletmesi bulunduğunu söyleyen Parıldar, tüketicilere doğru ürünleri sunma konusunda yoğun denetim faaliyetleri yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla gıda ihracatının %25’inin İstanbul’dan gerçekleştiğini ve ithalat işlemlerinin %56’sının da yine İstanbul’dan yapıldığını dile getirdi.

Parıldar’ın yaptığı açıklamalar, İstanbul’un tarımsal potansiyeli, üretim planlaması ve hayvancılık alanındaki önemli çalışmalarını yansıtıyor. Şehir, tarım ve gıda sektöründe liderlik hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.

Related Posts

Borsa İstanbul’un en değerli şirketi belli oldu: Piyasa değeri yüzde 108 arttı!

Yılın ilk yarısında yüzde 108 değer kazanan ASELSAN, Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirket oldu. Savunma sanayisine artan ilgi hisseleri yukarı taşırken, bazı dev şirketler ise sıralamada geriye düştü.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

Ticaret savaşlarında ikinci raunt! AB İngiltere’den daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacak

ABD ile ticaret pazarlığında geri adım atan Brüksel, Trump’ın talep ettiği yüksek gümrük vergilerine geçici olarak boyun eğmeye hazırlanıyor. AB iş dünyası, İngiltere’ye tanınan ayrıcalıkların kendilerine sunulmamasından ötürü hayal kırıklığı yaşıyor.