Her lokma mezara bir adım daha yaklaştırıyor: Ağzınıza bile değdirmeyin!

Ultra İşlenmiş Gıda Tüketimi Erken Ölüm Riskini Artırıyor

Günlük hayatta sıkça tükettiğiniz krakerler, hazır yemekler ve kutulu içecekler aslında düşündüğünüzden daha büyük bir tehlike barındırabilir.

Brezilya’daki São Paulo Üniversitesi tarafından yürütülen geniş çaplı bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların tüketimindeki her %10’luk artışın, herhangi bir nedene bağlı erken ölüm riskini %3 artırdığını ortaya koydu.

“GERÇEK GIDA İÇERMİYOR”

Araştırmanın baş yazarı Prof. Carlos Augusto Monteiro, özellikle 30-69 yaş aralığındaki bireylerde bu ilişkinin daha belirgin hale geldiğini belirtti. Monteiro’ya göre, ultra işlenmiş gıdalar genellikle “gerçek gıda” içermiyor; bunun yerine kimyasal olarak işlenmiş maddeler, tatlandırıcılar ve sentetik katkı maddeleri içeriyor. Bu ürünler, bağımlılık yapıcı, lezzetli ve uzun raf ömürlü olmaları için tasarlanmıştır.

2024 yılında yayınlanan diğer çalışmalar da benzer sonuçları destekledi. Bu çalışmalara göre:

  • Kaygı bozukluğu riski %53 artar,
  • Obezite riski %55 artar,
  • Tip 2 diyabet riski %40 artar,
  • Uyku bozukluğu riski %41 artar,
  • Depresyon veya erken ölüm riski %20 artabilir.

Araştırmacılar, günlük sadece bir porsiyon eklemenin bile bu riskleri artırabileceğini vurguluyor. ABD’de ise durum daha endişe verici: Ortalama bir bireyin aldığı kalorinin %55’i ultra işlenmiş gıdalardan kaynaklanıyor. Araştırmaya göre, bu oran sıfıra indirilseydi, sadece 2017 yılında 124 bin erken ölüm önlenebilirdi.

Bazı uzmanlar bu verilerin net bir “neden-sonuç” ilişkisi kurmadığını belirtse de, farklı ülkeler ve kültürlerde tekrarlanan benzer bulgular, ultra işlenmiş gıdaların sadece masum birer seyirci olmadığını gösteriyor.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.