Çay sektöründe kriz derinleşiyor! Çay sanayicisi isyanda

Hasan Uzun’dan Çay Sektöründeki Zorluklarla İlgili Açıklamalar

İlyas Gür – Rize/Yeniçağ

Uzun bir süredir çay sektöründe faaliyet gösteren Hasan Uzun, son yıllarda yaşanan zorluklara dikkat çekti. Çay sezonunun bu yıl oldukça zorlu geçtiğini belirten Uzun, bu durumun en büyük nedenlerinden birinin destekleme alım bedelinin kaldırılması olduğunu ifade etti. Devletin sanayicilere yüklediği bu yükün zorluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı’nın sanayiciyi devletten daha güçlü zannettiğini söyledi.

Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hasan Uzun

ÇAYKUR’un Hazine Desteği Üzerinden Aldığı Fonlar

ÇAYKUR’un Hazine’den aldığı desteklerin geçen yıl 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunu belirten Hasan Uzun, benzer bir miktarda destek alındığını belirtti. Uzun, yaş çay alımlarının ardından yapılan desteklemelerin Hazine’den direkt olarak ÇAYKUR’a aktarıldığını ve bu durumun sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Özel Sektörün Zor Durumu ve ÇAYKUR Desteği

Özel sektörün devlet desteklerinden yoksun kalarak zor durumda olduğunu belirten Uzun, devlet destekli fiyatların özel sektöre zarar verdiğini ifade etti. ÇAYKUR’un yaş çay maliyetinin 3,8 lira olduğunu ancak devlet desteğiyle 6 liraya çıktığını belirten Uzun, özel sektörün bu desteği almadığı için zor durumda kaldığını söyledi.

Vergilerin Adaletsizliği

Rize, Trabzon ve Artvin gibi çay üretim bölgelerinden alınan vergilerin üreticilere geri dönmediğini savunan Uzun, bu durumu büyük bir adaletsizlik olarak gördüğünü belirtti. Vergilerin alınmasıyla desteklemelerin farklı noktalara harcanmasını eleştiren Uzun, bu durumu adaletsizlik olarak niteledi.

Tarım Kanunu ve Sorunlar

Uzun ayrıca Tarım Kanunu olarak bilinen düzenlemeye de değinerek, AK Parti iktidarının verdiği sözleri yerine getirmediğini savundu. Türk tarımının ithalata bağımlı hale gelmesini eleştiren Uzun, çay sektörünün de bu durumdan etkilendiğini belirtti.

Hasan Uzun’un çay sektöründeki sorunlara dair yaptığı açıklamalar, sektördeki yapısal reform ihtiyacını gündeme taşırken, çay üreticileri ve sanayiciler arasındaki tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

Ticaret savaşlarında ikinci raunt! AB İngiltere’den daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacak

ABD ile ticaret pazarlığında geri adım atan Brüksel, Trump’ın talep ettiği yüksek gümrük vergilerine geçici olarak boyun eğmeye hazırlanıyor. AB iş dünyası, İngiltere’ye tanınan ayrıcalıkların kendilerine sunulmamasından ötürü hayal kırıklığı yaşıyor.

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.