Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş Eski Kaşar Peyniri Coğrafi İşaret Belgesiyle Tüketicilerin Tercihi Haline Geldi

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketiciler arasında büyük ilgi görüyor.

Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda 160 ton eski kaşar peyniri üretiliyor ve bu peynir, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Ankara ve Mersin gibi pek çok şehre dağıtılıyor.

Tesisi inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Göç, Muş’un tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göç, Muş’un verimli toprakları, geniş çayırları, meraları, dağları, yaylaları, bitki florası ve su kaynaklarıyla üretime büyük katkı sağladığını vurguladı.

Artan bitkisel üretim miktarları ve işlenen tarım arazisi oranlarına dikkat çeken Göç, “Muş’un sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte ülkemiz tarımında daha fazla yer alacağına inanıyoruz. İlimizde 242 bin büyükbaş ve 1 milyon 160 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu da Muş’u hayvancılık alanında önemli bir merkez haline getiriyor.” şeklinde konuştu.

Göç, 2024 yılı TÜİK verilerine göre Muş’ta yaklaşık 400 bin ton süt üretildiğini ve bu sütten elde edilen 1600 tonunun Muş eski kaşar peyniri üretiminde kullanıldığını belirtti. Coğrafi işaret belgesi için başvurduklarını ve 2023 yılında belgelerini aldıklarını dile getiren Göç, “Kaşar peynirimiz ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 2024 verilerine göre yaklaşık 50 milyon lira ekonomik katkı sağladık.” dedi.

Eski kaşar peyniri üretimine 62 yıldır devam ettiklerini söyleyen Ercan Rençber, işlettikleri sütü hijyenik koşullarda kaşar peynirine dönüştürdüklerini belirtti. Günlük bir ton kaşar peyniri ürettiklerini ve bu peyniri 6 ay olgunlaştırdıktan sonra çeşitli illere gönderdiklerini dile getiren Rençber, Muş eski kaşar peynirinin kalitesinden ödün vermediklerini vurguladı.

Related Posts

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Türkiye’de bir ilk olmuşlardı! İflasın eşiğindeki şirketin konkordato süreci resmen sona erdi

Türkiye’de borsada payları bulunup konkordato ilan eden ilk şirket olan Mega Polietilen’in konkordato sürecinin sona erdiği bildirildi.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Asgari ücrette tarihi artış kararı

Almanya’da saatlik asgari ücret şu anda 12,82 euro seviyesinde bulunuyor. Yapılan kararla, bu ücret gelecek yıldan başlayarak iki aşamada artırılacak ve 2027 yılı itibarıyla 14,60 euro’ya yükseltilecek. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi …

Financial Times’tan çarpıcı analiz: Türkiye ekonomisi ve siyasi gerilim Erdoğan’ı zorluyor

Financial Times, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların siyasi gerilimle daha da derinleştiğini vurguladı. Yatırımcıların güven kaybı yaşadığına dikkat çekilen analizde, ekonomi yönetiminde olası değişikliklerin piyasaları etkileyebileceği belirtildi.