Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Kalp Krizi Vakaları Artış Gösteriyor mu? Uzman Açıklama Yaptı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son zamanlarda gençlerde kalp krizi vakalarının arttığı iddialarını değerlendirdi.

Sargın, yapılan verilerin gençlerde ciddi anlamda endişe verici bir kalp hastalığı artışını göstermediğini belirtti. Gençler arasında kalp krizi vakalarının daha sık gündeme gelmesinin, aslında bu konuda farkındalığın artmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Sargın, “10 yıl öncesine göre gençlerde belirgin bir kalp hastalığı artışı söz konusu değil. Ancak nüfus arttıkça hastalıkların da arttığı bir gerçek.” şeklinde konuştu.

  • Gençlerde Kalp Krizi Endişesi: Sargın, Türkiye’de 25-45 yaş aralığında genç nüfusun arttığını ve bu yaş grubundaki her üç kişiden birinin bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla bu durumun, geçmiş yıllara göre artan kalp krizi vakalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını söyledi.
  • Covid-19 ve Kalp Hastalıkları: Doç. Dr. Murat Sargın, Covid-19 salgınıyla kalp ve damar hastalıkları arasında bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını belirtti. İngiltere’de yapılan bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının düşük olduğu gözlemlendi.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ve elde edilen verilerin henüz yayınlanmadığını belirtti. Kalp ve damar sağlığı konusunda farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek, gençlerde kalp krizi endişesinin abartılmadan değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?

Astım, hava yollarında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Viral enfeksiyonlar, polenler, stres, temizlik maddeleri ve tütün ürünleri gibi çevresel ve psikolojik faktörler, astım ataklarını tetikleyebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, bu etkenleri ve onlardan korunmanın önemini anlattı.

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Kanserle mücadelede gizli güç!

Kemoterapi sonrası zihin bulanıklığı, kalp çarpıntısı ya da sinir ucu hasarları yaşayan milyonlarca hasta için umut verici bir gelişme var: Egzersiz. Bilim insanları bu basit alışkanlığın tedavi sürecini nasıl değiştirdiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir