Adrese teslim ihale sahipsiz kaldı: ‘Evde bulamadık’

Gaziantep Üniversitesi bünyesinde inşa edilen Radyofarmasötik İlaç Üretim Tesisi’nin işletim ihalesi 3 Mayıs Cuma günü yapıldı. Rektör Arif Özaydın’ın katılım için özel şart belirlediği ve nokta atışı bir firmanın girmesi beklenen ihaleye hiçbir firma girmedi. Konuya ilişkin ihale daha önce de, “Tesisin işletmesi için adrese teslim ihale” başlığıyla konuyu gündeme gelmişti. 2022’de inşaatı biten Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi, iç donanımı tamamen hazır olmasına rağmen ihale yapılamadığı için faaliyete geçemiyor. Aydınlık gazetesinden Kaan Arslan haberine göre Rektör Özaydın’ın tesisi, ihalesiz şekilde bir firmaya vereceği ileri sürülmüştü. İhalesiz işletmeyi kabul etmeyen firmaların projeye yatırım yapmaması üzerine üniversite yönetimi, adrese teslim ihale açtı.

KOMİSYON HALA İMZALAMADI

3 Mayıs’ta yapılan ihaleye girmesi beklenen E********* M***** firması herhangi bir teklifte bulunmadı. Ancak komisyonun ihale sürecinin sonlandırıldığına yönelik belgeleri hala imzalamadığı öğrenildi.

Üniversite kaynakları, Rektör Özaydın’ın ihale sürecini usulsüz şekilde uzattığı, davet usulüyle firmaların yeniden ihaleye çağırıldığını ileri sürdü. İddiaya göre Özaydın’ın tesisin yıllık kirasını da 3 milyon liradan 1 milyon liraya düşürdüğü de belirtildi. Görevinin son aylarındaki Rektörün, usulsüz de olsa tesisin işletmesini bir firmaya vermeyi hedeflediği ileri sürüldü.

BÖLGENİN EN BÜYÜK ALICI FİRMASINI İSTEMEDİLER

M****** firması radyoaktif ilaç üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri. Bölgenin de en büyük alıcı firmalarından olan M******, şartnameyi sağlamadığı için projeye yatırım yapamayacak.

Rektörlüğün, tesisin işletmesini almasını istediği firmanın ise E********* M***** olduğu iddia ediliyor. Özel şartları sağladığını belirtilen E********* M***** firmasının yetkilileri, konuyla ilgili bu aşamada herhangi bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.

İnşaatı 2022 yılında tamamlanan tesisle ilgili yatırımcı firmalarla üniversite yönetimi arasında sorun yaşanmaya başlamıştı. 2022’den beri tesisin işletmesi için herhangi bir ihale açılmazken, üniversite içinden kaynaklar, Rektör’ün kamu ihalesi açmadan konuyu çözmek istediğini aktarmıştı.

İKİ YILDIR ATIL HALDE BEKLİYOR

Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi, işletme ihalesi yapılmadığı için âtıl durumda bekliyor. Halbuki Türkiye’nin ilaç ihtiyacının büyük bölümünü karşılaması öngörülen tesisle, bölge ülkelerine de yüksek miktarda ihracat yapılması planlanıyordu. Aynı zamanda tesiste, kanser hastalığına yönelik çözüm üzerine çalışmalar ve üretim de yapılacaktı.