T24 Dış Haberler
Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, Gazze’yi terk etmek isteyen Filistinlilerin, Mısır üzerinden bölgeden çıkmalarına yardımcı olmaları için aracılara 10 bin dolara varan rüşvetler ödemek zorunda kaldıklarını yazdı. Habere göre; bu aracıların Mısır istihbaratı bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
The Guardian’ın araştırmasına göre; Gazze’den çıkış için Refah Sınır Kapısı üzerinden isimlerini günlük çıkış izni verilenler listesine yazdırmaya çalışanlar, Mısır istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğu iddia edilen bir komisyoncu ve kurye ağı tarafından kendilerinden büyük “koordinasyon ücretleri” istendiğini söylüyor. Ödemeler nakit olarak, bazen de Avrupa ve ABD’de bulunan aracılar vasıtasıyla yapılıyor.
ABD’de yaşayan Filistinli bir kişi, eşi ve çocuklarını listeye sokabilmek için üç hafta önce 9 bin dolar ödediğini söyledi. The Guardian’a konuşan kaynağa göre; seyahat günü kendisine çocuklarının isimlerinin listede olmadığı ve fazladan 3 bin dolar ödemesi gerektiği söylendi.
Ayrıca The Guardian’ın ulaştığı Gazzeli bir ABD vatandaşı olan Belal Baroud‘a, aralarında üç yaşından küçük beş çocuğun da bulunduğu 11 aile üyesini bölgeden çıkarmak için 85 bin dolar toplaması gerektiği söylendiği ileri sürüldü.
Zaten var olan şebeke, kişi başı fiyatları arttırdı
Merkezi Kahire’de bulunan ve Filistinlilerin Gazze’den ayrılmasına yardımcı olan bir komisyoncu ağı yıllardır Refah sınırında faaliyet gösteriyor. Ancak savaşın başlamasından bu yana fiyatlar kişi başı 500 dolardan başlayarak yükseldi.
The Guardian’ın konuştuğu bazı kişilere Gazze’den ayrılmak için kişi başı 5 bin ila 10 bin dolar ödemeleri gerektiği söylendi. Hatta bazıları bu parayı toplamak için kitlesel fonlama kampanyaları başlattı. Diğerlerine ise daha fazla ödemeleri halinde daha erken ayrılabilecekleri söylendiği iddia ediliyor.
Nüfusun yüzde 85’i yerinden edilmiş durumda
BM’ye göre Gazze nüfusunun yüzde 85’i şu anda yerinden edilmiş durumda. İsrail’in hava ve kara saldırıları onları bölgenin orta ve kuzey kesimlerinden uzaklaştırırken insanların çoğu güneydeki Refah kentinde toplanmış durumda.
Gazze ile ilgili müzakerelerde kilit bir bölgesel aktör olan Mısır, milyonlarca insanın komşu Sina yarımadasına kaçacağı korkusuyla uzun süredir Refah sınır kapısının açılmasına direniyor.