Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Anoreksiya Nervoza: Yeme Bozukluklarının Tetikleyicisi

Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı olan “anoreksiya nervoza”nın tetiklendiğini açıkladı.

Çelik, gençlerin sürekli “ince beden” baskısına maruz kaldığını belirterek, bu durumun anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarını tetiklediğini vurguladı. Anoreksiya nervozanın ciddi bir psikiyatrik hastalık olduğunu belirten Çelik, genetik yatkınlık, düşük benlik saygısı, mükemmeliyetçilik gibi psikolojik faktörlerin de hastalığın gelişiminde etkili olduğunu ifade etti.

Ailelere ve yakın çevreye önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çelik, anoreksiyanın belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, anoreksiya tedavisinin sadece kilo aldırmakla sınırlı olmadığını, multidisipliner bir yaklaşımla bireyin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının yeniden inşa edilmesi gerektiğini aktardı.

Sağlıklı bir beslenme düzeninin önemine değinen Çelik, beslenmenin kişiye özel olduğunu ve her bireyin mutlaka profesyonel bir diyetisyene danışarak kendi beslenme planını belirlemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, toplumdaki “ince olmak sağlıklı olmaktır” algısının da değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çelik, bilgiyle desteklenmiş bireylerin sağlıklı bir ilişki kurabileceğini belirterek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı. Son olarak, bilinçsiz diyet uygulamalarının ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirterek, beslenme konusunda bilinçli kararlar alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Related Posts

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Diz kireçlenmelerinde cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntem olarak öne çıkan ve yaklaşık 1 saat süren bir operasyon olan “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniği hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.