Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Evinizde Bulunan Difenbahya Bitkisi Yüzünden Zehirlenen Kadın: Dikkatli Olun!

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – Birçok evde uzun, iri ve gösterişli yapraklarıyla bulunan difenbahya bitkisi, ‘ağlayan çiçek’ olarak da bilinir. Ancak Bursa’da yaşayan bir kadın, bu bitki sayesinde zehirlenerek büyük bir travma yaşadı. Dijital içerik üreticisi Meryem Can, “Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın çünkü 2 gün önce bu çiçek yüzünden zehirlendim” açıklamasıyla dikkatleri çekti ve yaşadığı olayı sosyal medya hesabından paylaştı.

“Difenbahya bitkisi oldukça hızlı bir şekilde büyüyebilen bir bitkidir. Başındaki eğik yaprakları düzeltmek amacıyla geriye doğru ittikten sonra bitki kırıldı. Kırılma sonucunda içindeki sıvı yüzüme ve ağzıma temas etti. Bu sıvı aloe vera gibi geldiği için endişelenmedim, yüzümü sildim ve ağzımı temizledim. Fakat sonrasında dilim yanmaya başladı, aşırı salya akışı oluştu. Acile götürüldüm, dilimdeki yanma sona erdi ama içeride oluşan tahribat büyük oldu. Doktorlar duruma şaşırdı, zehirli olduğunu bilmiyorduk” diye anlattı.

Difenbahya bitkisinin neden ‘ağlayan çiçek’ olarak adlandırıldığı tam olarak bilinmese de bazı kaynaklar, bu etkinin bitki sahibinin ölümü sonrasında gerçekleştiğini iddia ediyor. Bilimsel bir kanıt olmasa da halk arasında yaygın olan bu hikaye, bitkinin ilginç bir özelliği olarak biliniyor.

Adını Kraliyet Bahçıvanından Aldı

Difenbahya bitkisi, bakımı kolay ve pratik olmasının yanı sıra zehirli olmasıyla da dikkat çekiyor. Farmasötik Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, bitkinin özsuyunun kalsiyum oksalat içerdiğine dikkat çekerek özellikle çocuklu ailelerin bu konuda tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

‘Bitkinin Özsuyu Zehirli’

Prof. Dr. Ahmet Aydın, Amazonlarda yerli halkın difenbahya bitkisinin özsuyunu ok uçlarını zehirlemek veya köleleri cezalandırmak için kullandığını söyleyerek, bitkinin zehirli etkilerinin boğazın şişmesi ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını vurguladı.

“Difenbahyalar, yüksek nem ve belirli bir sıcaklık aralığını tercih ederler. Ancak özellikle çocuklu aileler dikkatli olmalı ve bitkinin temasını engellemelidirler. Herhangi bir zehirlenme durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir” – Prof. Dr. Ahmet Aydın

‘Gerekli Tedbirleri Alın’

Evde difenbahya bulunduran herkesin bitkiyi dikkatli bir şekilde manipüle etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Aydın, özellikle çocukların bitkiyle temasını engellemeleri gerektiğini belirtti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Her lokma mezara bir adım daha yaklaştırıyor: Ağzınıza bile değdirmeyin!

Her gün “pratik” diye yediğimiz o atıştırmalıklar, sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir. Uzmanlar uyarıyor: Yalnızca %10 artış bile erken ölüm riskini yükseltiyor. Üstelik bu sadece bir araştırmanın değil, binlerce kişiyi kapsayan dev bir analiz sonucunun uyarısı…

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.