Zirai don fena vurdu! Bu ürünleri almak hayal olabilir

Zirai Don Tarım Ürünlerine Büyük Zararlar Verdi

Ülkemiz genelinde etkili olan şiddetli zirai don, tarımsal ürünlerde ciddi hasarlara neden oldu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, donun etkilediği bölgeleri ve ürünleri açıkladı.

Don felaketinin 65 ilde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimize destek olmak adına bir fon oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, “Yaşanan bu felaket sadece çiftçileri değil, tüketicileri de doğrudan etkileyecek” şeklinde ifade etti.

“Tarımsal Üretime Darbe Vurdu”

Şubat ayından itibaren ülkemizde 3 büyük zirai don olayının yaşandığını belirten Bayraktar, “Şubat ayında Mersin, Adana, Hatay gibi birçok ilimizde yaşanan zirai don olayı meyve bahçelerini etkiledi. Mart ayında Manisa ve Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don ise üzüm bağlarına zarar verdi. Bu ardı arkası kesilmeyen don hadisesi neredeyse tüm ülkeyi etkiledi ve tarımsal üretime büyük bir darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Bayraktar’ın Açıkladığı Zirai Don Etkilenen Bölgeler ve Ürünler

Malatya ve Kahramanmaraş Zirai Don Etkisi: Kayısı başta olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma gibi meyveler ile şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkileri.

Karadeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma gibi meyveler.

Ege Bölgesi Zirai Don Etkisi: Üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva gibi meyveler.

Marmara Bölgesi Zirai Don Etkisi: Şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz gibi meyveler ile bazı ekili alanlar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyveler.

İç Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler.

Akdeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Birçok Üründe Kayıp Yüzde 100’e Ulaştı

Bayraktar, “Dondan etkilenen bazı ürünlerde zarar oranının yüzde 100’lere kadar ulaştığını gözlemliyoruz. Kesin zarar oranları ise hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından netlik kazanacaktır. Bazı bölgelerimizde halen kar yağışı ve zirai don riski devam ediyor. Bu bölgelerde yapacağımız saha çalışmalarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Gram altının patlayacağı tarihi açıkladı: ‘Bunlar son fırsatlar’

Gram altın haftaya hızlı bir başlangıç yaparak dikkatleri yeniden üzerine çekerken “Bundan sonraki süreçte yukarı mı aşağı mı yön yapacak?” sorusunun yanıtı yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geldi. O soruya haftalık tahminleri ile …

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Türkiye’de bir ilk olmuşlardı! İflasın eşiğindeki şirketin konkordato süreci resmen sona erdi

Türkiye’de borsada payları bulunup konkordato ilan eden ilk şirket olan Mega Polietilen’in konkordato sürecinin sona erdiği bildirildi.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Asgari ücrette tarihi artış kararı

Almanya’da saatlik asgari ücret şu anda 12,82 euro seviyesinde bulunuyor. Yapılan kararla, bu ücret gelecek yıldan başlayarak iki aşamada artırılacak ve 2027 yılı itibarıyla 14,60 euro’ya yükseltilecek. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi …